Angst om het coronavirus terecht?

De WHO noemt het virus 'een grote bedreiging voor de mensheid'. Nederland heeft al voorbereidingen getroffen om een eventuele uitbraak te lijf te gaan, maar veel andere (ontwikkelings)landen nog niet. Maar, is deze angst eigenlijk terecht?

Er is een ware run ontstaan op mondkapjes, niet alleen in China maar ook in Nederland. Zelfs bol.com gaf aan ze tijdelijk niet meer op voorraad te hebben. Ook voedsel- en survivalpakketten worden ingeslagen en Prepper webshops profiteren zo van de uitbraak van het coronavirus. Sommigen weigeren ook pakketjes uit China. Elke dag neem het aantal besmettingen weer toe. Rond 15 februari zijn er al meer dan 40.000 besmettingen en ruim 1.000 doden. Ondanks dat het grootste aantal besmettingen in China plaatsvindt, zijn er al 25 landen die op dit moment besmettingsgevallen hebben gerapporteerd (bron: WHO). Mensen zijn bang dat het virus ook in Nederland toeslaat.

 

Mondkapjes

Het RIVM laat weten dat het dragen van mondkapjes alleen voor medisch personeel nodig is. Oma's adviezen als goed je handen wassen, in je elleboog niezen en papieren zakdoekjes gebruiken zijn nog altijd de beste maatregelen om besmetting te voorkomen. Het virus verspreidt zich via luchtdruppels of door contact met een besmet oppervlak (lichtschakelaar of deurklink). Dat is gelijk aan hoe een verkoudheidsvirus zich verspreid. Pakketjes uit China zijn ongevaarlijk, zo lang overleeft het virus niet zonder contact met mens of dier.

 

Hoe gevaarlijk is het virus eigenlijk?

Patiënten met het coronavirus hebben longklachten en zijn kortademig. De meesten krijgen ook een longontsteking. Maar de meeste mensen knappen daar weer van op. Kwetsbare mensen zijn mensen die al eerder hart- of longproblemen hebben gehad. Ook is het virus gevaarlijk voor mensen met een zwak immuunsysteem. Maar dit geldt eigenlijk voor alle soorten virussen.

Virologen denken dat er uiteindelijk een evenwicht zal ontstaan tussen de gastheer (de mens) en het virus, zodat we er in de toekomst niet meer last van zullen hebben dan een regulier verkoudheidsvirus. Maar voordat het zover is, moet het aantal besmettingen stabiliseren.

 

Waar komt het coronavirus vandaan?

Wetenschappers hebben ontdekt dat het Coronavirus een 'nieuw' virus is, dat wil zeggen dat het om een nieuwe genetische variant gaat van een bekende familie. Het virus behoort tot dezelfde familie als het SARS-virus (Severe Acute Respiratory Syndrome, uitbraak in 2003 in China) en MERS (Middle East Respiratory Syndrome coronavirus, uitbraak in 2012 in Saudi-Arabië). Met het SARS-virus deelt het nieuwe virus zelfs 80% van de genen.
Deze virussen hebben met elkaar gemeen dat ze overgesprongen zijn van dier op mens, SARS was afkomstig van vleermuizen en MERS van dromedarissen. Veel dieren dragen virussen bij zich waar we nog geen weet van hebben. Wat wetenschappers wel weten, is dat sommige virussen makkelijker naar mensen overspringen. Waaronder virussen uit vleermuizen, zoals gebeurde bij SARS (Bron: Nature, 2013 / 2015).

Van welk dier het nieuwe coronavirus afkomstig is, is nog onbekend. Dát het van een dier afkomt, is wel hoogstwaarschijnlijk. Op een plek waar veel dieren en mensen samenkomen, is de kans op besmetting het grootst. Zo was het eerste gerapporteerde geval van het nieuwe coronavirus op 31 december 2019 op een vis- en dierenmarkt in Wuhan.

 

Wanneer hebben we een medicijn?

Omdat het dus om een nieuwe genetische variant gaat, hebben we nog geen vaccin beschikbaar.  Op 12 januari hebben Chinese wetenschappers voor het eerst de gehele genetische code in kaart gebracht. Op basis van die code kunnen wetenschappers de specifieke eiwitten waar het virus uit bestaat ontdekken, en die eiwitten kunnen gebruikt worden voor een vaccin. Het is vooral zoeken naar het eiwit dat ervoor zorgt dat het virus een menselijke cel kan binnendringen.  
Al besmette mensen maken antistoffen aan tegen dat specifieke eiwit. Het is nu de kunst voor onderzoekers om dat ook buiten het lichaam voor elkaar te krijgen, zodat ze die antistoffen in een vaccin kunnen stoppen. Het kan nog zeker een jaar duren voordat dit gelukt is.

Follow me on social networks

  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2018 by Ilse Naus. Proudly created with Wix.com