De weg van corona naar de mens

Gisteren maakte Rutte bekend dat we nog 4 weken in lockdown blijven. Buiten zijn de straten leeg en tonen een apocalyptisch beeld. Ondanks dat we wel naar buiten mogen, merk ik dat we toch vooral binnen blijven en we ook mentaal als het ware even 'stilstaan'. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Zoals Floortje Dessing zegt in haar serie Floortje Blijft Hier, zijn we in een tijd van bezinning terechtkomen. Deze 'nieuwe' levensstijl moeten we maar accepteren zolang als het nodig is. Ondertussen zoek ik uit hoe het zo ver heeft kunnen komen en waar het virus waarschijnlijk vandaan komt.

 

Succesvolle verspreiding

Het virus lijkt besmettelijker te zijn dan de meeste mensen verwacht hadden. Ook onderzoekers verbazen zich over de snelheid van verspreiding van het virus sinds dat het in februari ook in Nederland terecht is gekomen. Ook ik had in mijn eerdere blog nog wel de voorzichtige hoop uitgesproken dat het vergelijkbaar zou zijn met een reguliere griep. Dat is het coronavirus helaas allesbehalve, te zien aan de sterke toename van het aantal besmettingen in het begin. Ook al vlakt het nu wat af gelukkig, omdat we afstand houden.

Sommige virologen merken terecht op dat het nieuwe virus een combinatie lijkt te zijn van een verkoudheidsvirus (vanwege de succesvolle verspreiding) en een griepvirus (vanwege de ernst van de symptomen). Deze combinatie hebben we niet eerder meegemaakt, het virus is niet in een bekend hokje te plaatsen voor de onderzoekers. Het coronavirus is nieuw in mensen, maar was al aanwezig in dieren. Veel dieren dragen virussen bij zich zonder daar zelf ziek van te worden.

 

Vleermuis of schubdier?

Welk dier precies het virus naar de mens heeft overgebracht is niet zeker. Zeker is wel dat zowel vleermuizen als schubdieren (Engels: pangolin), bijzondere zoogdieren die al 10 miljoen jaar op aarde rondlopen en die als een van de meest illegaal verhandelde zoogdieren ter wereld worden ingezet, een overeenkomstig coronavirus bij zich dragen zoals die nu in mensen rondwaart. Schubdieren werden verkocht op de markt in Wuhan, omdat de schubben als helend worden ervaren in de traditionele geneeskunde. Er is wetenschappelijk geen enkel bewijs dat de schubben zouden helpen tegen potentieproblemen of symptomen van astma zouden verlichten, zoals veel mensen geloven.

 

Wilde dierenmarkten

Zolang mensen dierenmarkten zullen blijven houden, waar veel verschillende diersoorten onder onhygiënische omstandigheden worden verhandeld, krijgen we met een pandemie zoals de huidige te maken. Het Wereldnatuurfonds vroeg 5.000 mensen in Zuid-Oost Azië naar hun mening over deze wilde dierenmarkten. Bijna tachtig procent van de respondenten gaf aan te denken dat je een pandemie kan tegengaan door de beruchte voedselmarkten te sluiten. Ook de SARS-epidemie van begin deze eeuw was waarschijnlijk ontstaan op zo'n dierenmarkt.
Gelukkig gaat per 1 mei een verbod in op het eten van honden en katten in de Chinese stad Shenzhen. Eind februari verbood de president ook al de verkoop en consumptie van wilde dieren.

Maar wel of geen dierenmarkten, op allerlei plekken is intensief contact tussen mens en dier aanwezig. Veel wetenschappers voorspellen dan ook dat we in de toekomst vaker pandemieën van deze omvang mee gaan maken. Niet alleen virussen kunnen dit veroorzaken, maar ook bacteriën. Omdat steeds meer antibioticaresistentie op gaat treden onder bacteriën zouden deze andere kleine, onzichtbare microben wel eens de volgende pandemie kunnen veroorzaken.

Volgende blogonderwerp: Welke vaccins maken de meeste kans?

Follow me on social networks

  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2018 by Ilse Naus. Proudly created with Wix.com