Een glas per dag, wel of niet doen?

Eerdere onderzoeken, zoals van de Universiteit van Calgary in Canada, wezen uit dat matig drinken, ofwel slechts een glaasje alcohol per dag, niet zo erg zou zijn. Sterker nog, het zou de kans op hart- en vaatziektes juist verlagen. Een nieuw gepubliceerde studie uit The Lancet van 13 april weerlegt dit niet, maar bewijst ook niet dat matig drinken ongezond zou zijn.

Rollend balletje

Helaas namen veel media de conclusies uit het onderzoek verkeerd over door een fout van de persafdeling van het Erasmus Medisch Centrum, dat beweerde dat ‘enkele glazen per week al ongezond zou zijn’. Het balletje was daarna gaan rollen. Blijkbaar controleren veel journalisten niet de oorspronkelijke bron.

De Volkskrant plaatste de gewaagde uitspraak dat ‘een man van 40 die elke dag een glas wijn drinkt, verkort zijn leven met bijna anderhalf jaar.’ Maar als de studie niet bewijst dat elke dag alcohol drinken slecht is, wat zegt The Lancet-studie dan wel?

Statistiek

De studie draait om een groot meta-onderzoek, een type onderzoek waarbij veel verzamelde gegevens van eerdere onderzoeken in een statistiekprogramma samen geanalyseerd zijn. Zo zijn er gegevens van zeshonderdduizend proefpersonen verzameld, zoals de leeftijd, de gedronken hoeveelheid alcohol, de kwaal waaraan ze (over)lijden, en de soort drank (wijn, bier, of sterke drank).

In de grafieken die bij het artikel zijn meegenomen, is goed te zien dat het risico op sterfte pas toeneemt bij een inname van meer dan 100 gram alcohol per week, ofwel 10 glazen bier of wijn. Dus dan zou een glaasje alcohol per dag prima in je consumptiepatroon kunnen passen.

De voedingsonderzoekers geven wel aan dat er geen veilige ondergrens is en dat het risico op het ontstaan van hart- en vaatziektes blijft bestaan.

De studie zegt al helemaal niets over dat je langer of korter zou leven, zoals de kop van het persbericht van het Erasmus Medisch Centrum beweerde (geen alcohol = langer leven).

Dus, wel of niet dat ene glaasje?

Dus de conclusie dat alcohol je leven verkort (of verlengt) is dus te kort door de bocht. Matig drinken geeft geen gezondheidsrisico's, hoewel de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum blijven adviseren dat je beter niets drinkt of het op een glas per dag maximaal moet houden. En voor sommige groepen wordt alcohol helemaal afgeraden, zoals voor zwangere vrouwen. 

 

Meer informatie

Eerdere onderzoeken die het beschermende effect van alcohol aantonen vind je in Biomedical Journal (in wetenschappelijk Engels) van de Universiteit van Calgary in Canada.

Een paar dagen na het oorspronkelijke krantenbericht, plaatste de Volkskrant een herstelbericht over het alcoholonderzoek.

Meer over de statistiek en de risico’s op hart- en vaatziektes van The Lancet-studie lees je op de website van Kennislink.

Follow me on social networks

  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2018 by Ilse Naus. Proudly created with Wix.com