Kanshebbers tegen corona

Na ruim een maand in de Nederlandse 'intelligente lockdown' zijn we inmiddels wel toe aan goed nieuws. Alle ogen zijn nu gericht op de vele onderzoekers die hard doorwerken om als eerste met een werkend vaccin of antiviraal middel te komen. Dat kan nog wel even duren. Doorgaans duurt het zeker 10 tot 15 jaar voor een nieuw medicijn op de markt is, maar tijdens een pandemie worden de regels nog weleens versoepeld. Zo was een vaccin tegen Ebola na 5 jaar op de markt.

 

Er zijn allerlei varianten mogelijk om een vaccin, om ons vooraf te beschermen, of medicijn te maken. Dit zijn de beste kanshebbers tegen corona:

Optie 1: Test huidige medicijnen
 

De snelste route om een vaccin tegen het coronavirus te krijgen, is om al aanwezige medicijnen te testen op hun effectiviteit tegen het virus. Zo is het RadboudUMC, in samenwerking met Utrecht UMC, gestart met een onderzoek naar de inzet van een tuberculosevaccin tegen corona onder zestigplussers. Het vaccin tegen tuberculose kan namelijk ook beschermen tegen andere ziekteverwekkers. Verder worden ook Ebola-medicijnen getest, waaronder remdesivir, dat bindt aan het enzym waarmee het virus zichzelf kan vermenigvuldigen (RNA-polymerase) en op die manier het virus remt. Eerder werd in de media ook verteld dat een medicijn tegen malaria zou werken in de behandeling van coronapatiënten, maar na grondige reviews van het Franse onderzoek bleek dat de testen niet goed waren uitgevoerd. Patiënten hadden daarnaast veel bijwerkingen van de malaria-tabletten, en van de 6 waren er uiteindelijk 3 op de intensive care beland en was een patiënt overleden na behandeling.

 

Optie 2: Gebruik bestaande antilichamen

 

Er zijn al veel antilichamen op de markt, de stoffen die elk zoogdier aanmaakt na een infectie met een ziekteverwekker. Sommige antilichamen kunnen ook helpen tegen corona, waarvan de al bestaande antilichamen tegen andere coronavirussen de meeste kans maken. Frank Grosveld van het Erasmus MC heeft zo'n antilichaam gevonden, die nog aanwezig was van de SARS-uitbraak in 2003 en die ook werkt tegen het huidige virus ofwel SARS-CoV-2*, zoals dit coronavirus ook genoemd wordt. Samen met de Universiteit Utrecht gaat Grosveld dit verder onderzoeken.

Deze week maakte een Engels onderzoeksinstituut bekend dat zogenoemde 'nanobodies', hele kleine antilichamen, uit kameelachtigen ook werken tegen corona. Zij binden aan een eiwit van het virus waarmee het de menselijke cel binnen kan dringen en blokkeren zo de toegang.

 

Optie 3: Erfelijk materiaal virus 'nabouwen'

 

De Chinezen hadden in januari al de volledige genoomsequentie van het virus in kaartgebracht. Op basis daarvan kan het virus gemakkelijk worden nagemaakt in het lab, waardoor de onderzoeker een kopie kan maken van een onschadelijk deel van het virus. Door een deel van dat erfelijk materiaal te verpakken in een vaccin, kunnen mensen vooraf antistoffen aanmaken tegen het (onschadelijk gemaakte) virusdeeltje. Zonder ziek te worden raken mensen zo beschermd.

 

Optie 4: Dieren immuniseren


Ook dieren maken antistoffen aan die ons kunnen beschermen, uiteraard wel nadat ze geschikt zijn gemaakt om in mensen te gebruiken. Omdat bij eerdere uitbraken van SARS en MERS al vaccins deels in ontwikkeling waren, zijn lama's destijds geïmmuniseerd met de buitenste spike-eiwitten (dat zijn de uitsteeksels) van MERS en SARS. Lama's dragen deze virussen van nature in zich zonder er ziek van te worden, maar zij waren wel de bron van de MERS-uitbraak door intensief contact met mensen. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie heeft zo'n antilichaam succesvol uit een lama geïsoleerd na immunisatie met MERS en SARS en die blijkt ook te binden aan de buitenkant van het huidige coronavirus, waarmee het onschadelijk wordt gemaakt. Ons immuunsysteem kan het dan vervolgens opruimen.
Verder worden ook veel proefdieren ingezet om mogelijke antistoffen te testen voordat ze in mensen mogen worden getest.

 

Het is ondoenlijk om alle gestarte initiatieven op te gaan sommen, maar dat er veel aan gedaan wordt om zo snel mogelijk een vaccin of medicijn te ontwikkelen is zeker. Ik houd de ontwikkelingen zoveel mogelijk in de gaten en zal updates blijven posten!

Nb. in de media spreekt men over 'corona', 'Covid-19', 'SARS-CoV-2' etc. Dit gaat in alle gevallen om een bepaalde variant van de coronavirussenfamilie, de enige tot dusver die mensen kan besmetten.

Volgende blogonderwerp: Waarom corona minder voorkomt in kinderen

Follow me on social networks

  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2018 by Ilse Naus. Proudly created with Wix.com